Testliner

W swojej ofercie posiadamy różnorodne papiery typu kraft. Oferujemy standardowe papier typu kraft, w gramaturach od 70 gram do 120 gładki, prążkowany, mechanicznie gładzony oraz z innymi możliwościami wykończenia. Oferujemy również techniczne papiery, laminowane, wzmacniane do specjalnych zastosowań,

Czym jest papier kraft?

Ten rodzaj papieru powstaje w technologii roztwarzania siarczanowego zwanego potocznie procesem Krafta. Polega ona na oddzieleniu włókien celulozy w drewnie od ligniny. Ponieważ w procesie produkcji wykorzystuje się siarczek sodu i wodorotlenek sodu papier kraftowy nazywany jest również papierem siarczanowym. Najczęściej stosowanym surowcem do produkcji papieru kraftowego jest drewno drzew iglastych – sosny i jodły.

Właściwości papieru kraftowego

Najważniejszą cechą charakteryzującą ten rodzaj papieru jest jego znaczna wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, również na rozdarcie. Jest bez porównania mocniejszy niż zwykły papier pakowy.

Papier kraftowy nie przepuszcza światła. Odznacza się dużą przyczepnością taśm pakowych. Nie zawiera żadnych szkodliwych dla zdrowia składników, dzięki czemu może być wykorzystywany do pakowania i zabezpieczania produktów żywnościowych. Jest stosunkowo odporny na wilgoć. Naturalnym kolorem papieru kraftowego jest brąz, występuje też w wersji bielonej, a także w podstawowych kolorach takich jak czarny, zielony czy czerwony.

Papier kraftowy jest materiałem w pełni ekologicznym i całkowicie odnawialnym, nadającym się w 100% do recyclingu. Ciekawostkę stanowi fakt, że proces rozkładu papieru kraft w środowisku naturalnym trwa zaledwie kilka tygodni i jest porównywalny z czasem rozkładu suchych liści. Jego zastosowanie pozwala ograniczyć ilość opakowań z tworzyw sztucznych, a także wymiernie obniżyć koszty pakowania. Praktycznie wszystkie wyroby z papieru kraftowego nadają się do wielokrotnego użycia.

Jakie są rodzaje papieru kraftowego?

Rozróżniamy różne typy papieru kraft ze względu na kilka kryteriów. Najważniejsze to jego grubość, od którego zależy wytrzymałość. Występuje w gramaturach od 32 do 125 gramów na metr kwadratowy. Kolejnym kryterium podziału jest faktura papieru kraftowego – może być on gładki lub prążkowany. Gładzony, średnio gładzony lub gładzony mechanicznie. Papier kraft może występować w stanie surowym, może być również gumowany, laminowany, powlekany i metalizowany, w zależności od zastosowania.

Zastosowania papieru kraft

Jest wykorzystywany jako surowiec do produkcji coraz częściej stosowanych ekologicznych toreb i torebek na artykuły spożywcze, a także do bezpośredniego pakowania produktów spożywczych. Dzięki wytrzymałości doskonale nadaje się na torebki zakupowe w supermarketach, a także torby używane przy dowozie gotowych dań z restauracji. Z papieru kraftowego wytwarzane są również jednorazowe opakowania na gotową żywność – torebki na frytki, papiery do zwijania wrapów i kebabów oraz kubki na napoje zarówno zimne jak i gorące.
Używany jest także do wytwarzania opakowań prezentowych, kopert, wstążek i sznurków. Doskonale przyjmuje różne rodzaju nadruku, dzięki czemu staje się trwałym i czytelnym nośnikiem reklamy.

W branży meblarskiej papier kraft stosuje się do pakowania mebli i ochrony ich krawędzi przed uszkodzeniami. Używany jest także do zabezpieczania krawędzi ładunków paletowych. Jest doskonałym, najtańszym i w pełni ekologicznym wypełniaczem do paczek, dlatego jest niezastąpiony przy pakowaniu delikatnych produktów typu szkło lub ceramika. Dzięki swojej elastyczności pozwala na szczelne opakowanie różnego rodzaju produktów. Papier kraftowy stosowany jest również jako materiał osłonowy w pracach lakierniczych, i remontowo-budowlanych. Jest znacznie bardziej ekonomiczny niż popularne folie malarskie
ponieważ nadaje się do wielokrotnego użycia. Papier kraftowy wykorzystywany jest również w archiwizacji tradycyjnych, drukowanych dokumentów. Może chronić je przez długie lata przed destrukcyjnym działaniem wilgoci i kurzu.

Papier kraft – trochę historii

Pochodzenie samej nazwy nie jest do końca wyjaśnione. Najprawdopodobniej pochodzi z języka niemieckiego, gdzie “kraft” można przetłumaczyć jako “moc” lub “siła”, co odnosi się do znacznej wytrzymałości tego materiału. Technologia powstała pod koniec XIX wieku. Za jej wynalazcę uważa się Carla F. Dahla z Niemiec, który jako pierwszy odkrył, że traktowanie masy celulozowej siarczanami pomaga zwiększyć wytrzymałość i trwałość papieru. W Stanach
Zjednoczonych technologia ta została opatentowana już w 1884 roku. Na początku XX stulecia funkcjonowały już w Europie pierwsze fabryki wykorzystujące tak zwany proces Krafta. Wówczas papier tego typu wytwarzany był z włókien konopi manilskich. Proces produkcyjny udoskonalony został w latach trzydziestych minionego stulecia, kiedy to kanadyjski chemik i wynalazca G.H. Tomlinson skonstruował kocioł regeneracyjny, który pozwala na oszczędność energii i redukuje emisję szkodliwych oparów i gazów cieplarnianych. Papier kraft często nazywany jest potocznie papierem szarym lub pakowym, chociaż nie każdy
papier używany do pakowania jest papierem kraftowym.

Certyfikaty
Certyfikat ochrony antykorozyjnej
Certyfikat współpracy z systemem certyfikacji leśnej, której głównym celem jest promocja zrównoważonej gospodarki leśnej
Certyfikat systemu zarządzania jakością